L'escola de la Colònia Güell amb la Fundació Barça: una oportunitat perduda

L'escola i casa del mestre de la Colònia Güell és un edifici modernista construït per l'arquitecte Francesc Berenguer entre 1912 i 1917. Aquest edifici va acollir l'escola de la Colònia Güell fins fa dos cursos. El canvi cap a la nova escola de la Colònia Güell es va produir per la manca d’espai i el greu deteriorament que pateix l'edifici.

Actualment, l'edifici no es pot utilitzar per activitats de concurrencia pública degut a les greus patologies estructurals que pateix. S'estan obrint les parets per l'oxidament de les bigues de ferro, degut a l'entrada d'humitats per les cobertes. Un estudi encarregat al gabinet Jansana, de la Villa, de Paauw, arquitectes S.L. va determinar les deficiències de l'edifici i es va redactar un Pla Director per a la seva rehabilitació. L'informe conclou que una rehabilitació integral de l'edifici podria tenir uns costos per sobre dels 500.000 €. És evident que aquesta quantitat s'escapa de les possibilitats econòmiques de l'Ajuntament.

A partir d’aquell moment, l'equip de govern de PROGRÉS va cercar possibles solucions. Finalment, va arribar a un acord amb la Fundació del Futbol Club Barcelona per obrir un Centre per la formació i l'esport d'infants i joves dins la seva Xarxa Internacional de Centres Solidaris.

Aquest acord, tenia una doble finalitat, d'una banda la Fundació del Barça es comprometia econòmicament a la rehabilitació de l'edifici durant quatre anys, seguint les pautes del Pla Director, d'altra, s'obria un centre per acollir nens i nenes del nostre municipi, (d'acord amb les escoles i l’EAP de Sant Boi) a traves d’un programa d’integració social fora de l'horari escolar, amb reforç als estudis i activitats esportives i tot això amb una vocació de col·laboració amb entitats i d'implicació –també laboral- de joves del municipi.

Aquest era l'acord al que es va arribar abans de les eleccions. En la represa de les negociacions per part del nou equip de govern no sabem quines han estat les exigències, però la realitat és que les negociacions s'han trencat i la Fundació Barça ha renunciat a establir un centre al nostre municipi.

Actualment ens trobem amb un edifici emblemàtic del conjunt modernista de la Colònia Güell que s'està deteriorant per moments, sense que hi hagi cap projecte de rehabilitació. No sabem quins són els projectes de l'actual govern municipal respecte d'aquest edifici.

Mentrestant l'edifici segueix apuntalat i el temps passa. Esperem no haver de contemplar un nou cas com el de Torre Salvana, amb el greuge que, en aquest cas, la propietat és de l’Ajuntament, i que s'ha perdut una gran oportunitat de resoldre el problema sense càrregues econòmiques per a l'Ajuntament.

Publicat a El Mirall del Baix Llobregat

1 comentari:

Anònim ha dit...

Vaig aprendre molt